Assalamualaikum..
Apa khabar semua..
Pagi-pagi sis bangun dengar azan subuh..berkobar-kobar numbuk lesung wat nasi goreng cili padi..hehehe..Maaf la jiran-jiran ye kalau subuh2 dah bising ngn lesung batu..
Boleh la wat bekal untuk sahabat-sahabat dirumah..senang je nak wat sedekah subuh ni..kalau xde duit..sedekah makanan...tenaga..kan sedekah jugak kan..
Siap-siap nak pergi keje..tetiba kete plak takleh start..huhuhu..nasib baik parking luar..kalau tak..naya je member nak gy keje takleh keluar kete..huhuhu..taktau la nape bateri ni cepat kong..kene anta cek wiring dah ni..huhuhu..
Nasib baik adik Qaseh tolong anta pegi kerja..tu la..orang kata..bila buat baik dengan orang..orang pun tak teragak-agak nak tolong tau..rezeki tu bukan bentuk wang ringgit..tapi dalam bentuk kasih sayang..sahabat yang baik hati di keliling kita..
Alhamdulillah di atas segala nikmat Allah beri..
Ok lah...pagi ni sis nak share resepi daging masak merah simple but marvelous gittew..hehehe..mudah je nak buat..janji rajin..kalau malas hiris daging tu,..sis takleh nak tolong la..jawabnyer..order je kat kedai..hehehe..jom kita tengok apa bahan-bahannyer
BAHAN-BAHAN
Daging 1/2 kilo (hiris nipis)
Cili kering kisar (2 sudu besar)
Halia 1/2 inci (hiris)
Serai 1 batang (ketuk)
Bawang putih 3biji (ketuk dan hiris)
Bawang Holland 1 biji (hiris)
Bawang Merah 1 labu (hiris)
Lada Benggala merah separuh (hiris) (optional)
Lada Merah 2 batang (hiris)
Lobak merah setengah batang (hiris bulat)
Lada cili 5biji (kalau nak pedas)
Sos cili 2 sudu besar
Sos tomato 2 sudu besar
Sos tiram 1 sudu besar
Sos ikan 1 sudu kecil
garam dan gula secukup rasa (pandai adjust, kalau nk gula ye tambah)
minyak masak sikit untuk menumis
Daun limau purut (koyakkan, jangan amik urat tengah)
kacang panjang (potong memanjang pendek2) optional
CARA-CARA
1. Rebus dengan pewarna merah atau sirap sampai empuk dan toskan
2. Panaskan kuali dan letak minyak masak agak2 la untuk menumis.
3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai sampai naik bau, kemudian baru masukkan cili kering, tumis sampai cili kering masak atau terbit minyak.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram kacau rata dan tambah air rebusan daging sikit.
5. Masukkan lobak merah, lada cili dan daging rebus, kacau rata sehingga kuah kering sikit, ikut la..kalau nak kuah banyak ke nak kuah pekat ke..adjust tambah atau masak lama skit,biar sebati sos n daging rebus tu.Tambah sos ikan skit, kacau lagi n lagi..
6. Kuah dah comel, masukkan kacang panjang, lada merah, bawang holland, lada bengala, daun limau purut dan tambah garam n gula secukup rasa.
7. Kacau rata..agak-agak dah puas hati..tutup api..SIAP...
Makan dengan nasi panas, telur dadar..peehh..menambah 2@3 kali..mak mentua lalu pun tak sedar..gittewww marvelous la konon..
Ok..tu cara sis la..kalau korang ada tips nak sedapkan lagi..korang komen la..
Dah makan banyak??takut berat naik??takut kolestrol naik?
Jangan risau..sis ada jual supplement SHAKLEE..hehehe..bagitau je masalah ape..sis tolong..bukan nak bohong..
Ikhlas dari Kak Long nana_chanteq
xoxo
Wednesday, 2 August 2017
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment